Bizi gerçekliğin ötesini görmeye davet eden kurgusal bir kahraman olan “Doğduğumdan beri fakirim”

MyHoca

New member
Uzun zamandır sana “yazmak” istiyordum. Gerçekte sözlerim bunu yapabilecek biri tarafından dile getiriliyor. Durumum – zor, ham ve 18 yaşında – şu Okuyamıyorum, yazamıyorum ve duygularımı, hayal kırıklıklarımı ve ihtiyaçlarımı ifade etme yeteneğim, büyük ölçüde, hâlâ sahip olduğunuz ve benim için devasa ve uzak bir ütopya olan bir hazineye erişememem nedeniyle son derece sınırlı: eğitim alma olasılığı.

Parmaklıklı penceremden geçişlerini izliyorum, her gün konuşmalarını, endişelerini, dönemsel ve geçici hayal kırıklıklarını dinliyorum. Puna'nın ortasında değilim, ana üniversite merkezlerinden birkaç metre uzaktayım; bunlar, birkaç on yıl önce bizim gibi, yıllar geçtikçe doğruyu nasıl ayarlayacaklarını bilen gençleri doğurmuş olan merkezlerdir. ortalamanın üzerinde öne çıkan, kayda değer uluslararası ödüller kazanan ve Arjantin'in bilgi ve profesyonelliğinin gerçek elçileri. Ayrıca onların mevcut protestolarını da düşünebilirim.

Her gün geçmenin hazzını yaşadıkları manastırlarda yaşanan üzücü durumun bir an önce aşılmasını canı gönülden diliyorum; size “yazan” kişi gibi, bir sınıfın ne olduğunu veya bir kitap aracılığıyla konuyu çözme becerisini bile açıklama fırsatına sahip olmayan herkesi içereceğini, hele bir de ders kitabıymış gibi kullandığınız bir şeyi. elinin uzatılması. En azından o beyaz elbiseyi giyebilmek için nelerimi verirdim? umudun amblemi, Bana söylendiği gibi, sadece yetkililerin ve öğretmenlerin değil, birkaç yıl sonra onların da bulunacağı geniş bir odada sona erebilecek olası bir yolun o güzel başlangıcı, her yıl bizim için damgasını vuracak bir sahnenin bitmesine izin veriyor. yaşayanların yanı sıra, yıllarca ve ilk günden itibaren bize zahmetle eşlik eden herkes “Bilmek” denilen bu mucizenin bizi çamurdan çıkarması ümidiyleOnlarca yıldır yaşadığımız umutsuzluğun, üzüntünün ve hayal kırıklığının. Kısacası: Doğduğumuz anda bizi sarsan yaşayan bir ölümden kaçabilmek.

Ama aynı zamanda, akademik eğitimim olmamasına rağmen, onların mevcut endişelerinin, her gün yürüyüşlerde ve toplantılarda dile getirdikleri endişelerin beni kapsamadığını derin bir acıyla gözlemliyorum. Sevgili ve yıpranmış milletimizin tüm eğitim ve sosyal yelpazesini analiz etmeden, en azından kısmi bir şekilde konuşuyorlar. geleceğim, elimde kalan azıcık şey, Bu sadece öğretmen ve öğretmen olmayanların artışına ya da üniversite bütçesindeki artışa bağlı değil. Geleceğim, daha doğrusu hayatım, kelimenin tam anlamıyla, tamamen bir karara bağlı. gerçekliğimizin ötesine bakabiliriz, uzayımızın, göbeğimizin. Siz büyük ölçüde ideallerinize dayanarak ikna olmuş bir şekilde harekete geçerken, diğerleri bunu daha fazla hasar yaratma niyeti. Beni aşağılayanları, ötekileştirenleri ve ancak bir yıl sonra oyuma ihtiyaç duyduklarında başvuracakları kişileri temsil eden ve onlara itaat eden aynı kişilerdir.

Doğduğumdan beri fakirim. Hayatım sadece bir “varoluş tanımı”, “normal” bir insanın olması gerektiği gibi deneyimlemeye ve tadını çıkarmaya alıştığı keyiflerden ve anlardan çok uzak. “Başlamak için hiçbir zaman geç değildir” sözünü birkaç kez duydum… Ancak ne zaman onları üniversiteye doğru yürürken görsem aklımdan acımasız bir düşünce geçiyor: Üniversiteye başlayabilmem için hayatımın bir 12 yılını daha alması gerekecek. bulduğunuz an. En kötüsü de anlattığım gerçekliğin yalnızca bana ait olmaması. Etrafımdaki on gençten sadece üçü her güne başladığımız sürekli sınırlamalardan ve kayıtsızlıktan muaf.

Senden bir iyilik istiyorum, bu anın tadını çıkar. Onlarca yıl önce var olan bir cihazın değil, hayallerinizin, inançlarınızın peşinden gidin. düşündüğü tek şeyin tam olarak akademik kazanç değil, kar elde etmek olduğunu. O koridorlardan geçme şansına sahip olan sizler, üniversitelerin bugünkü durumunun kimin sorumlu olduğunu çok iyi biliyorsunuz. Görevde olan sadece politikacılar değil. Bugün büyük ölçüde kendilerini “destekleyen” grubu oluşturan veya daha doğrusu – onları kullanır.

Haklı talepleriniz mutlaka duyulacaktır. Ancak aynı kesinlikle, üniversitenin arka odasının uygun şekilde açığa çıkarılmadığı takdirde devam edeceğini de belirtme cesaretini gösteriyorum. Çarpmadan önce en ufak bir düşünce bile gerektirmeden boşalacak bir trenin kuyruk vagonu değil, gerçek ve kesin bir değişimin pruvası olun. Önlerinde çok büyük bir fırsat var: bir sistemin yeniden düzenlenmesinde işbirliği yapan nesil olun kendini ne kadar geliştirebilir ve ulaştığı seviyeye geri dönebilirse, size bu hikayeyi anlatan kişi gibi bunun sadece gerçekleştiğini gören herkese o kadar büyük umut verecektir…

Alejandro E. Polesello / [email protected]

Acilen öğrenme ihtiyacı

Okuyucu Polesello'nun mektubunda tanıttığı kahraman Bu hayal ürünü. Okula gitme fırsatı bulamayan 18 yaşındaki fakir bir genci temsil ediyor. Bir adı yok çünkü bunları simgeliyor. Eğitim sisteminin dışında kalan 4-17 yaş arası 650.000 çocuk ve ergen, Unicef Arjantin'e göre. Çocuk ve gençlerin yüzde 48'i yoksul. Ve ekliyor: “Conurbano'da 17 yaşındakilerin %31'i okula gitmiyor ve öğrencilerin %13'ü 15 yaşında okulu bırakmış”.

Özellikle üniversitelere yönelik 2025 Bütçesi askıdayken, görünüm üzücü. Hükümet, az önce okuduğumuz verilerden haberdar olduğundan eğitime daha fazla para verip vermemeyi sorguluyor.

Bir not ZurnaGeçtiğimiz Perşembe günü, Pacheco'nun Las Tunas mahallesinde özel olarak yönetilen (%58 devlet desteğiyle) María de Guadalupe okulunun bu okullar arasında yer aldığını söyledi. dünyanın en iyi 5'i. Ödül “Toplumla İşbirliği”ne veriliyor. İlk kez bir okul açılıyor Savunmasız sektörlerden çocuklar katılıyor. neredeyse hepsi (%99) okul biter ve mezun olur, (%87) ders çalışıyor ve/veya çalışıyor, çoğu boş.

Bu bir karşıtlık, tıpkı mektubun üzerindeki karakter gibi hayali görünen ama önündeki yüzdeler kadar gerçek olan bir “nadirlik”. Belki de insan faktörü anahtardır, alçakgönüllülük ve sarsılmaz öğrenme ihtiyacı. Ne şüphesi var?