Maitena'dan özür

MyHoca

New member
Karikatürist Maitena, 20'si Pazartesi günü yayınlanan 'Güncellendi' adlı şerit için bu bölümde özür diliyor ve bunu hem bu bölümde hem de gazetenin arka kapağında yer alan karikatürü aracılığıyla yapıyor.

İçerik eleştirilere yol açtı Gabriela Cinattıbbi onkolog, Sanatorio Finochietto'da klinik araştırmacı, UBA Ángel Roffo Onkoloji Enstitüsü Melanom ve Sarkom Fonksiyonel Birimi Onkolojisi eski başkanı.

Onkolog, “Önce şaşkınlık yaşadım, bu şaşkınlık kısa sürede öfkeye dönüştü. Melanom bunlardan biridir daha tehlikeli ve agresif tümörler. Genellikle diğer kötü huylu tümörlerin çoğundan daha genç yaştaki bireyleri etkiler ve bunun sonucunda bireysel ve toplumsal zarara neden olur. Her ne kadar ileri evrelerdeki tedaviler büyük oranda iyileşme gösterse de, erken evrelerde ve uygun tedavi alındıktan sonra bile her yıl birçok kişinin hayatını kaybetmesine neden oluyor. “Melanom şaka değil.” Ve şunu da ekliyor: “Yetersiz güneşe maruz kalmanın tehlikeleri hakkında farkındalık yaratmak çok zor: bunun için medyayı kullanmaya çalışalım.”

O satırda o da indirildi Virginia GonzálezAlman Hastanesi Dermatoloji Onkoloji Başkanı: “Bir dermatolog olarak Maitena karikatüründe güneş kremleri ve melanom fiyatlarıyla ilgili karikatür beni ancak dehşete düşürebilir ve hayal kırıklığına uğratabilir.” “Melanomun en agresif insan kanseri olduğu” konusunda farkındalığı artırın. ve eğer kişi zamanında tespit edildiği için 'iyileşecek' kadar şanslıysa, bu muhtemelen ameliyatla olacaktır, muhtemelen şekli bozulacaktır. Şanslı değilseniz, ya hiç de önemsiz yan etkileri olmayan çok pahalı bir tedavi görmek zorunda kalacaksınız (eğer erişebilirseniz) ve şansınız varsa birkaç yıl daha yaşayacaksınız ya da o melanomdan öleceksiniz. .”

Ayrıca şunu bildiriyor: “Sigaradan kaynaklanan akciğer kanserinden daha fazla insan güneşten kaynaklanan melanomdan ölüyor. Melanomun ne kadar yaygın ve ciddi olduğunu hayal edin. Ve bunun ana nedeni güneşe aşırı maruz kalmaktır. Bunu önlemek, şezlonglardan kaçınmak, sabah 10 ile akşam 4 arasında doğrudan güneşten kaçınmak, kıyafet, şapka ve güneş gözlüğü takmak, gölge aramak ve ayrıca güneş kremi kullanmak gibi güneş koruma önlemlerinin alınmasına bağlıdır. Güneşe bakım yapmak sadece lekeleri ve yaşlanmayı önlemekle kalmaz, aynı zamanda hayat kurtarır. Melanomu tedavi etmenin güneş kremi satın almaktan daha ucuz olduğunu söylemek şaka değil.”

Doktor Andrea Santos MunozArjantin Dermatoloji Derneği'nin tam üyesi olan Maitena'nın yayınından duyduğu memnuniyetsizliği dile getiriyor.

“'Melanomu tedavi etmenin güneş kremi satın almaktan daha ucuz olduğunu' belirtiyor. Bu kavram, onkolojik hastalıkları ve özellikle de melanomu tedavisi kolay bir hastalık olarak önemsizleştiriyor. Melanom, ölüm oranı yüksek olan malign deri tümörlerinden biridir. Diğer organlara yayılıp, hastayı ölüme sürükleyebilecek kapasitede olduğundan zamanında tespit edilemiyor.. Güneş, gelişiminde rol oynayan ana faktörlerden biridir ve bu nedenle yeterli koruma şarttır. Bakım dahilinde, açık havada hayatın tadını çıkarmak istediğimizde uzun süreli ve gereksiz güneşe maruz kalmaktan kaçınmak ve koruyucu önlemleri uygulamak gerekir. Sahip olma olasılığı SPF değeri 30'un üzerinde olan topikal güneş kremleri Şapka, kasket ve tişört gibi uygun kıyafetlerin yanı sıra sabah 10 ile akşam 4 arasında açıkta kalmamanız da önemlidir. (gölge uzun olduğunda). Dünya üzerinde milyonlarca insanı etkileyen fiziksel, duygusal ve ekonomik maliyeti çok yüksek bir sorunu en aza indirirken melanom veya herhangi bir kanser türünden bahsetmek bize son derece yanlış geliyor. 'Tedavinin güneş kremi almaktan daha ucuz olduğunu' yayınlamak, kanser kadar acımasız bir hastalığa gönderme yapan saldırgan mizah yoluyla bu konudaki bilgi eksikliğini açıkça ortaya koyuyor,” diye bitiriyor Muñoz.

Ve onkolog Silvia Foglia Kendisi şunları söylüyor: “Bayan Maitena'nın melanom hakkındaki mizahını öfke ve üzüntüyle görüyor. Bilginiz olsun diye söylüyorum; en yüksek mortaliteye sahip tümörler ve inanıyorum ki bu kanser veya başka bir kanser, Şaka olarak alınmamalıdır. Hastaları ve ailelerini maddi ve manevi olarak yıpratan bir hastalıktır. Bu karikatürün hastalarımızla empati eksikliğinden değil, yazarının bilgisizliğinden kaynaklandığına inanmayı tercih ediyorum. 44 yıllık deneyime sahip bir tıbbi onkolog olarak, kanser hastalarına yapılan okumalardan utanç duyuyorum ve acı çekiyorum.”