“Medyada dile dikkat edin”

MyHoca

New member
Bazı medyada kötü kelimelerin kullanıldığını duyunca çok etkilendim. Haber alanlarında ve gazetecilik programlarında olduğu gibi diğerlerinde de yaygındır. Hatta bazıları bunu bilerek ya da bilerek yaptıklarını düşünüyor.

Bir zamanlar 2009'da feshedilen Federal Yayın Komitesi (COMFER) vardı ve diğerlerinin yanı sıra medyadaki etikle de ilgileniyordu.

Bugün Radio y Televisión Arjantin SE, o yıl oluşturulan bir işleve sahiptir ve görevleri arasında medyada ifade edilen ifadelere özen göstermek ve bunları sağlamaktır. Ya onları dinlemiyorlar ya da yönlendirenler onları aşanlarla aynı kalibrede insanlar. Medya eğitmek ve eğitmek için vardır, tersi değil. Bu tutumlar, çocukların söylememeleri gereken sözleri duydukları reşit olmayanları korumak için her zaman kullanılmaktadır. İstisnasız her türlü iletişim aracına erişimi olan herkesin uygun dili kullanması gerekir.

Rodolfo Castello / [email protected]

Ulaşım grevi ve sendikacılar

Gazeteci Bernardo Neustadt, “Tiempo Nuevo” programında ulaşım grevinin yoksulların yoksullara karşı savaşı olduğunu söyledi. Eklemek isterim ki, yoksul bir çalışan olan otobüs şoförü, ailesini geçindirmek için işe giden yoksul bir çalışana karşı, zengin sendika liderleri lüks arabalarla ortalıkta dolaşırken ve en az ilgilendikleri şey işçinin maaşıdır. Grevi Peronist olmayan ve iktidarı elinde bulunduran bir hükümete karşı siyasi bir önlem olarak kabul edin.

Sendikalar, işçiyi savunmak yerine, faşist ve totaliter bir tavır sergileyen Peronist kalkanın ortaya çıktığı partizan siyasi sığınaklardır.

Peronizm iktidardayken neredeyse hiç grev olmuyor ve işçiler yoksul kalıyor. Grev daha çok aynı; yolsuzluk, demagoji ve popülizm, ta ki sendikacılar iktidara dönene ve tarih tekerrür edene kadar.

Sendikacılar işçiyi temsil etmez, kendi çıkarlarını gözetir.

José Mario Lenczner / [email protected]

Bu karakteri dinleyen, binlerce yolcunun hayatını zorlaştıran Pollo Sobrero, “geçmişte iyiyken maaşlar kötü olduğu için bugün greve gidiyorlar” diyor.

Bir soruya yol açıyor. Sobrero, geçmişte yaptığın saldırılar sırf sana bulaşmak için miydi?

Çünkü maaşlar iyiyse neden durdular?

Sobrero, yalnızca kendi çıkarlarını gözeten çürük sendikacılığın özgür bir örneğidir ve geri kalan her şey, tüm Arjantinlilere zarar veren bir meşru müdafaa eylemidir. Bu feci sendikacılıktan kurtulmadığımız sürece gelecek yok.

Darío Díaz / [email protected]

Gesell'deki çöküş ve kurtarma ekiplerinin çalışmaları

Kurtarma ekipleri hiç durmadan çalışır, çok az dinlenir, hayat kurtarmak için çaresizdir, genellikle gönüllüdürler ancak bazı ölümleri önleyerek bu durumu fazlasıyla telafi ederler. Çok ve profesyonel çalıştıklarını görünce tanınıyorlar, ailelerini, ücretli işlerini unutuyorlar ama pişman olmuyorlar. Görevlerini yerine getirmiş olmanın büyük mutluluğuyla evlerine dönerler. Mütevazı bir şekilde, bunun hayatımda yaptığım en iyi görev olduğunu düşünüyorum; Guatemala depreminde ve Andrews Kasırgası / ABD'de Uluslararası Kızıl Haç'ta kurtarma cerrahıydım. Ve 1986'da Sınır Tanımayan Doktorlar'a üye olan ilk Arjantinli doktordum.

Guillermo J. Malter Terrada / LAUQUEN TRENİ / [email protected]

Kurbanların ve sorumluların ortaya çıkacağı Villa Gesell'deki trajik çöküş, beni acilen neye ihtiyaç duyulduğunu ve neye ihtiyaç duyulacağını yeniden düşünmeye sevk ediyor. Buenos Aires sahilinin sakinlerinin ve yürüyüşçülerinin ihtiyaçlarını karşılayan, sakinlerin en geniş bölgesine yerleşen son derece karmaşık bir hastaneden bahsediyorum. Bu felaketler ortaya çıktığında seçenek Mar del Plata'dır çünkü gerekli altyapıya sahiptir, ancak belli bir mesafededir.

Ayın 29'unda, yetmiş yaşındaki bir kişi tıbbi uçakla Mar del Plata'ya nakledildi. Cariló, Mar de las Pampas, Costa Esmeralda sakinleri de dahil olmak üzere herkes için durum aynı. Burada hiçbir farklılık yok, tıbbi sorun söz konusu olduğunda herkes eşittir.

Guillermo Luis Bravo / [email protected]

Eczanede sosyal duyarlılık

San Miguel'deki Muscolini eczanesinde tedavi olmayı bekleyen bir adam, uçuk (tıp dilinde açısal keilit) gelişen 10 yaşındaki oğluna hangi ilacın uygulanması gerektiğini soruyordu. Hastalığın etiyolojisi bilinmediğinden görevli çalışan, işletmenin eczacısından yardım istedi. Talep üzerine, değeri 20.000 dolar civarında olan bir merhemin yerleştirilmesi önerildi.

Fiyattan paniğe kapılan ve ödemeye hazır olan baba, mütevazı bir geçmişe sahip biriyle uğraştığının farkına varan profesyonel, alternatif ve çok pahalı olmayan bir ürün satmayı teklif etti.

Bir bakıma tedavi amaçlarından sapmadan, soruyu soran kişinin ince cebine sahip çıktı. Bilimi toplumsal duyarlılıkla birleştirdi. Açıkça istikrarsız olan ekonomik durumu korumak için meşru ticari hedefleri askıya aldı.

Alejandro De Muro / [email protected]